Regim alimentar în caz de vărsături
Regimul alimentar în caz de vărsături pentru copilul de peste 1 an
Prima zi
După ultima vărsătură, este important să se facă repaus digestiv, ceea ce înseamnă că nu trebuie să
mănânce sau să bea nimic timp de 2 ore. După acest interval, se vor administra lichide treptat, la
fiecare 5 minute, începând cu lingurița sau seringa de 5 ml. Apoi, se poate continua cu paiul și,
treptat, cu paharul, până când se ajunge la aproximativ 60 ml pe oră sau 1,5 L / zi.
Dacă copilul varsă din nou, procesul trebuie reluat, începând de la ultima vărsătură. Odată ce
copilul nu mai varsă și începe să tolereze lichidele, se poate trece treptat la alimente solide.
A doua zi
Pe parcursul zilei, copilul poate primi apă plată sau ceai din plante, cum ar fi mentă sau sunătoare,
în care se adaugă o linguriță de glucoză pulvis la fiecare 100 ml. Dacă preferă laptele praf, se
poate administra lapte praf fără lactoză.
Ora 07:00 – Ceai, pâine prăjită, sticksuri, covrigei sărați
Ora 10:00 – Mar copt, compot de mere, banană bine coaptă fie pasată fie tăiată feliuțe subțiri,
biscuiți simpli, brânză de vaci sau telemea de vaci
Ora 14:00 – Supă de morcovi, supă de zarzavat cu morcov + albitură ( păstărnac, țelină, pătrunjel),
fară roşie, ceapă sau cartof; piept de pui, pulpe de pui fară piele, carne + macaroane fară unt / ulei
Ora 17:00 – Mar copt, compot de mere, banană bine coaptă fie pasată fie tăiată feliuțe subțiri,
biscuiți simpli, brânză de vaci sau telemea de vaci
Ora 21:00 – Carne fiartă + garnituri + dovlecel + morcovi
A treia zi
Pe parcursul zilei, copilul poate primi apă plată sau ceai din plante, cum ar fi mentă sau sunătoare,
în care se adaugă o linguriță de glucoză pulvis la fiecare 100 ml. Dacă preferă laptele praf, se
poate administra lapte praf fără lactoză.
Ora 07:00 – Ceai, pâine prăjită + brânză de vaci
Ora 10:00 – Banană + măr copt sau crud + biscuiți simpli, compot de caise fară zahăr, brânză de
vaci sau telemea de vaci
Ora 14:00 – Supă de zarvazat fară țelină + dovlecel + morcovi + carne de pui fie piept sau pulpe
fără pieliță SAU carne de vită
Ora 17:00 – Banană + măr copt sau crud + biscuiți simpli, compot de caise fără zahăr, brânză de
vaci sau telemea de vaci
Ora 21:00 – Carne de pui fie piept sau pulpe fără pieliță SAU carne de vită
Zilele 4 – 7
Pentru zilele 4 – 5, putem adăuga în meniu orez fiert și carne friptă sau la grătar, fie de pui, fie de
vită. În ziua a șasea, putem introduce un iaurt simplu cu biscuiți simpli, iar ulterior, putem adăuga
și un ou fiert tare.
Foarte important!
Alimentele trebuie să fie proaspete, bine preparate termic, iar termenul de expirare trebuie
verificat cu atenție.
Sunt interzise alimentele grase, cremele, prăjelile, cruditățile, prăjiturile și produsele
cumpărate din comerț.
Atât mama, cât și copilul trebuie să-și spele mâinile meticulos cu apă și săpun înainte de a
mânca și după utilizarea toaletei.
Evitați păstrarea alimentelor perisabile pe suprafețe necorespunzătoare, cum ar fi mesele sau
noptierele.
sursa: dr Andrei Rata