DEPRESIA
de Evelina Neagu – psiholog
Depresia reprezintă una dintre tulburarile cele mai comune, aceasta avand un impact negativ asupra starii de bine psihologice si asupra calitatii vietii. Adesea, aceasta este asociată cu un risc crescut de suicid si cu o functionare fizică, cognitivă si socială defectuoase.
In tabloul clinic al depresiei se pot regasi urmatoarele simptome: ganduri sau comportamente suicidare, pierderea increderii in sine, sentimente de neajutorare, sentimente de vinovatie, inutilitate si pierdere a sperantei, evitarea contactelor sociale, dificultati de concetrare si tulburari ale memoriei, lentoare psihomotorie sau agitatie, tulburări de somn si alimentare.
In anumite cazuri, tratamentul medicamentos in cazul depresiei poate fi considerat un element indispensabil, insă, studiile de specialitate au demonstrat importanta interventiei psihologice în ceea ce priveste combaterea simptomatologiei depresive.
Demersul terapeutic in managementul depresiei presupune cel mai adesea transformarea persoanei care suferă de depresie intr-o persoana activa, implicata in activitati specifice de combatere a trairii depresive. Astfel, terapeutul poate oferi sprijin în: cunoasterea si în alegerea componentelor tratamentului, a ponderii medicatiei versus a interventiei psihologice, a contributiei proprii in realizarea obiectivelor tratamentului, recunoasterea si/sau acceptarea simptomelor depresive, atribuirea corectă a semnificatiei lor, dezvoltarea unor strategii adaptative de gestionare a situaiilor neplacute etc.